Снимка УикипедияПапа Франциск при посещението си в Мадагаскар осъди това, което

...
Снимка УикипедияПапа Франциск при посещението си в Мадагаскар осъди това, което
Коментари Харесай

Папата осъди клановата култура на привилегии и корупция при визитата си в Мадагаскар

Снимка Уикипедия

Папа Франциск при визитата си в Мадагаскар осъди това, което дефинира като кланова просвета на привилегии и корупция в страната, която дава опция на малко на брой да живеят пищно, до момента в който огромната част от хората тънат в угнетителна беднотия, съобщи Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция.

Папата държа проповед по време на литургия навън в предградие на столицата Антананариво пред неколкостотин хиляди души, доста от които прекараха нощта на място макар нетипично хладното за сезона време. Ватиканът заяви, че съгласно локалните уредници на литургията са участвали към един милион души. Както прави от началото на обиколката си в три страни в Субсахарска Африка, Франциск приказва намерено за пропастта сред богати и небогати на континента.

Светият отец разкритикува културата на обособени групи, които подкрепят единствено обвързваните с тях хора, до момента в който останалите биват непроменяемо отхвърляни или в най-хубавия случай изолирани, без опция да подобрят живота си. Когато " кланът " стане решителен аршин в преценката ни за положително и зло, ние започваме да оправдаваме и даже да утвърждаваме практики, които водят до просвета на привилегироване и отменяне: привилегированост, подкрепи и като последица - корупция, акцентира папата в проповедта си. " Като се огледаме край себе си, виждаме какъв брой мъже и дами, младежи и деца страдат и са в последна потребност ", добави той.

Мадагаскар е една от най-бедните страни в света. Според Световната стратегия по прехраната към Организация на обединените нации над 90 % от неговото 26-милионно население живее с по-малко от 2 $ дневно, а хроничното недохранване при децата е необятно публикувано. Сред политическата класа и бизнес средите се шири корупция, настояват правозащитни организации като " Прозрачност без граници ", която подрежда Мадагаскар измежду страните с най-лоши резултати в класацията си за усещането за корупция по света.

 Франциск дойде в Мадагаскар след аудиенция в Мозамбик, а на следващия ден се чака да посети Република Мавриций.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР